U bevindt zich hier: HomeNieuwsNieuwsarchiefDe wijkraad op bezoek bij de gemeenteraad

De wijkraad op bezoek bij de gemeenteraad

Ervaar de Raad: kijkje achter de schermen

Wie kennis wil maken met raadsleden of een onderwerp onder hun aandacht willen brengen, kan zich aanmelden als speciale gast van de gemeenteraad. Gasten worden als een VIP ontvangen in het raadhuis, krijgen een rondleiding, wonen een vergadering bij en eten mee in de pauze. In deze serie vertellen zij over hun ervaringen.

Met maar liefst zes wijkraadsleden bezocht wijkraad Overbos een gemeenteraadsvergadering. Namens hen bericht Harma Borg over deze ervaring.

Aanleiding voor het bezoek?

Harma Borg: “Raadslid Mieke Booij, oud ‘Overbosser’, had ons uitgenodigd voor Ervaar de Raad om te kunnen zien hoe een gemeenteraad omgaat met zaken die in een wijk spelen. Zij wilde ons ook helpen onze eigen vergaderingen goed voor te bereiden.”

Eerste indruk?

“De stof was droog en er werden lastige termen gebruikt.  Wel was het interessant om te zien hoe het er aan toegaat. In de pauze waren de sfeer en het eten goed. We spraken verschillende fractieleden. In Overbos willen we bijvoorbeeld graag aanpassing van het hondenbeleid, maar ook aandacht voor de gevolgen van de vele opgevoerde snorfietsen die over het fietspad rijden. Dit levert geluidsoverlast op en onveilige situaties voor spelende kinderen.”

Interessant onderwerp?

“De raad sprak over de verandering van de jeugdzorg van nationaal niveau naar gemeenteniveau. De gemeenteraad ging er goed mee om, maar er moet veel gebeuren om die jeugdzorg goed van het rijk over te kunnen nemen. Ook interessant, niet zozeer voor ons, maar wel voor de dorpsraad Rijsenhout, was het debat over het dorpscentrum Rijsenhout.”

Conclusie?

“Voor enkele wijkraadsleden was dit een hele nieuwe ervaring. ’t Was leuk om achter de schermen te zien wie waar werkt en wie wat doet. Ook hebben we geleerd hoe we onze eigen vergaderingen beter kunnen voorbereiden. Onze agenda is bijvoorbeeld vaak te vol. Sommige zaken kunnen we ook sneller afhandelen. Leerzaam dus!”

Wijkraad Overbos heeft de website vernieuwd! Zie de blog voor meer ervaringen van de wijkraad in het raadhuis. De wijkraad is ook te volgen via Twitter en Facebook.