U bevindt zich hier: HomeNieuwsActueelNieuwsarchiefStart proef Sociaal Makelaar in Haarlemmermeer

Start proef Sociaal Makelaar in Haarlemmermeer

Bron: Hoofddorpse Courant 19-02-2015

Meerwaarde logo

Begin februari start Meerwaarde een proef met sociaal makelaars in de wijken Overbos (Hoofddorp) en Linquenda (Nieuw-Vennep). Mary van der Drift en Peter Rethans hebben de opdracht gekregen om deze nieuwe functie vorm te geven in Haarlemmermeer.

In gesprek met Annette Aukema, manager innovatie

"De functie sociaal makelaar gaat over een nieuwe manier van werken die beter past bij een samenleving waarin participatie en de noodzaak om 'je samen te redden' centraal staan. De proef is bedoeld om deze nieuwe werkwijze 'werkende weg' te verkennen en verder vorm te geven.

De focus van een sociaal makelaar ligt allereerst bij het verbinden van mensen en organisaties over thema's die hun raken, en het bouwen aan stabiele netwerken in de wijk zodat geen enkele buurtbewoner er alleen voor staat", aldus Annette.

"De aandacht van de sociaal makelaar is daarom niet alleen gericht op burgers in kwetsbare omstandigheden, maar juist ook op die mensen en organisaties die iets kunnen betekenen voor een ander.

Foto SocMak

Vlnr: Peter Rethans, Mary van der Drift en Annette Aukema

Daarnaast zorgt een sociaal makelaar voor een goede balans tussen wat burgers voor elkaar kunnen betekenen en de inzet van beroepskrachten. Ik zie een sociaal makelaar als iemand die burgers met elkaar, maar ook met organisaties en zo nodig met hulpverlening in aanraking brengt. Wanneer in een tijdsbestek van 1 tot 2 jaar een stabiel netwerk in een wijk is ontstaan, kan de sociaal makelaar zich richten op wijken waar dit nog niet het geval is."

Duidelijke opdracht, maar geen vaste route

Hoe bouw je zo'n netwerk? Annette: "Een voorwaarde is dat je alle organisaties op het gebied van zorg en welzijn in een wijk op je duimpje kent, weet waar sleutelfiguren zich bevinden, en snelle ingangen hebt bij diverse organisaties. Voor de proef in de wijken Overbos en Linquenda hebben we hiertoe een nulmeting gedaan. Voor Mary en Peter is deze meting het vertrekpunt van hun missie. Halfjaarlijks worden nieuwe metingen gedaan en kijken we welke vorderingen zijn gemaakt. De sociaal makelaars hebben dus wèl een duidelijke opdracht, maar geen vaste route gekregen.", aldus Annette.

"Naast inzicht in alle aanbieders van zorg en welzijn in een wijk, moeten zij wijkbewoners waar het goed mee gaat, stimuleren om zich in te zetten voor, en samen te werken met bewoners in kwetsbare situaties. Ook ondersteunen zij wijkinitiatieven die vervolgens een vast karakter krijgen. Hiervoor is het belangrijk dat je als sociaal makelaar, persoonlijk en namens Meerwaarde, zichtbaar en bekend bent in de wijk."

Kwaliteiten sociaal makelaar

Vraagt deze nieuwe manier van werken ook om andere kwaliteiten? Annette: "Ja zeker! De basishouding van een sociaal makelaar moet relatiegericht zijn: relaties ontdekken, relaties leggen, relaties verdiepen, relaties gebruiken, relaties vertrouwen en loslaten", aldus Annette. "Hij/zij is een bruggenbouwer in hart en nieren en een soort 'sociale ehbo-er' die bewoners in kwetsbare situaties weet te koppelen aan sterke burgernetwerken. Dat kan bijvoorbeeld een tuinclub of een sportvereniging zijn.

Daarnaast is de sociaal makelaar een soort 'warme schakelaar' tussen wijkbewoner en professionals en een aanjager die specifieke thema's die spelen in de wijk, op de agenda krijgt van gemeente en andere organisaties."