U bevindt zich hier: HomeBlog

WhatsApp buurtpreventie Overbos

Tekst: Harry Pouw. Redactie: WR Overbos
 
Beste bewoners van Overbos,
 
Hierbij wil ik mij voorstellen als Beheerder van de buurtpreventie App:
HarryPouw2   
Mijn naam is Harry Pouw (51 jaar) getrouwd met Simone en vader van 2 zoons.
Vorig jaar heb ik besloten om de buurtpreventie app op te richten. Ik had vernomen dat er nog geen Whats App groep in onze wijk bestond en vond dit wel nodig, omdat ik hoorde dat er regelmatig onrust in de buurt was.
 
Dus ben ik begonnen met flyeren om zo veel mogelijk mensen te werven. Het werd super opgepakt door de medebewoners; we staan nu op 130 leden. Ook staan we gemeld bij Wabp.nl zodat we zichtbaar zijn voor nieuwe leden. Verder hebben we bij de gemeente een aanvraag gedaan voor buurtpreventie borden. Die zijn inmiddels geplaatst.
 
De belangrijkste doelstelling van onze buurtpreventie is dat buurtbewoners met elkaar snel informatie kunnen uitwisselen in situaties waarbij dit noodzakelijk is.

Wat is WhatsApp Messenger?

WhatsApp Messenger is een programma voor op uw mobiele telefoon waarmee u snel berichten kunt uitwisselen met anderen zonder dat u hoeft te betalen, zoals bij SMS-berichten wel het geval is. WhatsApp Messenger is beschikbaar voor iPhone, BlackBerry, Windows Phone, Android en Nokia. Het maakt, net als bij e-mailverkeer, gebruik van een internetverbinding. Voor meer informatie over WhatsApp en hoe WhatsApp te gebruiken verwijzen wij u door naar de website van WhatsApp.

De voordelen van WhatsApp buurtpreventie op een rij:

 • Het gebruik van WhatsApp is gratis en gemakkelijk in het gebruik.
 • Bijna alle deelnemers aan onze buurtpreventie zijn aangesloten op onze WhatsApp-groep.
 • U kunt naast geschreven berichten razendsnel foto’s, video’s en geluidsfragmenten delen.
 • Uw WhatsApp-bericht blijft altijd opgeslagen zodat we verdachte situaties kunnen evalueren.
 • Ook kan de App gebruikt worden om vermiste kinderen te melden.
 Echter zijn er ook belangrijke aandachtspunten waar we met elkaar rekening mee moeten houden, want bij misbruik of hinder stappen deelnemers uit de WhatsApp-groep of zij zetten het geluid op stil. De kracht van onze WhatsApp-groep staat en valt bij de wijze waarop wij hier met elkaar mee omgaan en om deze reden hebben we huisregels en richtlijnen opgesteld.

Huisregels voor deelname:

 1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar
 2. Deelnemers zijn woonachtig in Overbos
 3. WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt
 4. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
  S = Signaleer
  A = Alarmeer 112
  A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
  R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon
 5. De bedoeling is dat we de plannen van de verdachte persoon verstoren. Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
 6. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen.
 7. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
 8. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten.
 9. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken
 10. Gebruik deze WhatsApp groep alleen voor waar deze voor bedoeld is; niet voor onderling contact/privéberichten en niet-dringende zaken die net zo goed via facebook kunnen worden geplaatst.
Diverse leden zijn in het bezit van een EHBO diploma.
Om nog meer te weten te komen over onze App kunt u op onze Facebookpagina kijken (zoek op Whats App Buurtpreventie Overbos). Daar kunt u zich ook aanmelden.
Ook heeft de buurtpreventie een eigen Email adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

Aanvullende deelnemersvoorwaarden:

 1. Het lid van de groep woont in de wijk van de groep
 2. Het zich niet houden aan de afspraken (kan) leiden tot verwijdering uit de groep

Aanmelden

Stuur een berichtje naar tel. 0612825789. Geef uw Naam, Straat, Huisnummer en Mobiel nummer door.
Via e-mail: Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Via facebook: Zoek dan naar Whats App Buurtpreventie Overbos .
 
Harry Pouw, de Beheerder

 

 

Groenste IDEE Haarlemmermeer

Groengroep Ark (3de prijs winnaar) gaf informatieavond

12 juli 2016

Maco Combee, docent van het Kaj Munk, deed samen met brugklas leerlingen Kimi, Merle en Cas, verslag van wat zij hebben beacht voor de vergroening van de Ark en directe omgeving.

Janpeter Eilander van Fruit Your World vertelde over zijn idee om de wereld vol te zetten met fruitbomen. 

GID 001

GID 002

GID 003

GID 004

GID 005

GID 006

GID 007

 

sv overbos 30 jaar

Feest in gezellige sfeer gevierd

Op 17 mei bestond SV Overbos 30 jaar. Dit werd op 21 mei gevierd met een uitgebreide feestdag met voetbalclinics, spelletjes, kleine toernooien en een barbecue. De wijkraad maakte van de gelegenheid gebruik om eens nader kennis te maken met onze eigen wijkclub.
 SVO-4

De club is uitgegroeid tot een belangrijk sociaal trefpunt in de wijk. De maatschappelijk opstelling is vooruitstrevend: Zo spant men zich o.m. in om het voetbal voor vrouwen (meer dan 20% van de leden) en voor gehandicapten te bevorderen en naar een zo hoog mogelijk plan te tillen.

 SVO-01
In de feestelijk ingerichte kantine heerste een vrolijke drukte; de ontvangst door voorzitter Ron Spek was zeer hartelijk, ondanks dat hij op dat moment nog hard bezig was met de laatste puntjes op de i zetten voor de receptie van de sponsoren, leden van verdienste en andere stakeholders.

Senior: "We staan met één voet in het graf en één voet in het veld!"

Aan een tafel met echte diehards werden de niet aflatende clubliefde en de liefde voor het voetbal door iemand op leeftijd op de volgende pakkende wijze samengevat: "We staan met één voet in het graf en één voet in het veld!". Enkele anderen wilden nog onderhandelen over het beeldrecht op hun wonderschone verschijningen. Nee, bij SV Overbos blijft iedereen tot op hoge leeftijd scherp!
SVO-02
In de eerstvolgende Nieuwsbrief Overbos gaan wij nog wat uitgebreider verslag doen over de jubilerende club.
 

opschoonactie wijkpark

Wijkraad Overbos heeft tijdens de Landelijke Opschoondag een bescheiden, maar doeltreffende opruimactie gedaan in het wijkpark. 

PR 03

Wij werden daarbij enthousiast geholpen door, Roman, Abbas en Ilaja, 3 kinderen uit Afghanistan.

 

Sociaal Makelaar

Blog van Mary van der Drift - December 2015

Mary vdD 20150709

Wat doe ik als sociaal makelaar  in Overbos:

Vanaf februari dit jaar ben ik begonnen als Sociaal Makelaar in Overbos. Ik maak vooral veel contact met bewoners en instanties in de wijk. Uit de gesprekken die hieruit volgen komt veel informatie. Hoe woont u in de wijk, wat bevalt er goed, waar is behoefte aan? En ook: welke persoonlijke behoeften, ideeën of wensen heeft u en natuurlijk ook waar bent u goed in? Een sociaal makelaar brengt dus enerzijds de capaciteiten en kwaliteiten van bewoners in beeld en daarnaast vragen, behoeften en ideeën die leven bij bewoners en koppelt deze waar mogelijk aan elkaar.
MeerwaardeLogo

 

Een succesvol eerste jaar

Begin dit jaar ben ik als sociaal makelaar gestart in de wijk Overbos. Het was een hectisch jaar waarin kennismaking met bewoners en organisaties centraal stond. Ik heb veel bewoners ontmoet en veel gesprekken gevoerd. Daaruit is een hoop informatie gekomen over wat hen beweegt, wat ze leuk vinden en waar ze behoefte aan hebben.
Dit heeft inmiddels tot mooie verbindingen geleid. Een paar voorbeelden van verbindingen:
 • Een bewoner is aangesloten bij een wandelgroep en heeft daardoor nieuwe mensen ontmoet. Iedere donderdagochtend vertrekt deze groep vanuit het gezondheidscentrum.
 • Een bewoner heb ik kennis laten maken met de ontmoetingsgroep voor buitenlandse vrouwen. Zij heeft hierdoor een stap gezet uit haar sociale isolement. Iedere dinsdagochtend komt deze groep bij elkaar. Dit wordt georganiseerd door Vluchtelingenwerk.  
 • Een aantal bewoners heb ik kunnen informeren en doorverwezen naar activiteiten die in de wijk plaatsvinden.  
 • Diverse bewoners heb ik met elkaar contact laten maken zodat zij met elkaar een wandeling kunnen maken of samen een kopje koffie drinken.
In de praktijk moet blijken of de gemaakte verbindingen voor langere tijd werken. Indien dit niet het geval is kan men altijd weer een beroep op mij doen. Inmiddels weten aardig wat bewoners en organisaties mij te vinden.

Contact met jonge ouders en kinderen

Omdat ik veelal in contact ben met ouderen (65+) heb ik  met collega sociaal makelaar, Peter Rethans, 4 basisscholen bezocht om kennis te maken met jonge ouders en kinderen. Met tent, tafel en schrijfmateriaal hebben op de schoolpleinen gestaan en ouders en kinderen uitgenodigd om hun wensen, ideeën en mogelijkheden met ons te delen. De meest gehoorde vraag was of er meer activiteiten voor kinderen georganiseerd kunnen worden (zoals dat vroeger gebeurde: kinderdisco, knutselclub). 
 Het voordeel van dit soort activiteiten is dat deze ook de ouders met elkaar in contact brengt. Verder is er behoefte aan speelruimte en activiteiten voor kinderen vanaf 10 jaar. Ter informatie heb ik deze resultaten met de beheerder van De Boskern besproken omdat daar in het verleden activiteiten voor kinderen werden georganiseerd. Wellicht is dit in de toekomst weer mogelijk.

Het praathuis is geopend

Het Praathuis is iedere vrijdagmiddag geopend en loopt goed! Iedereen kan binnen lopen voor een drankje, een praatje, een spelletje en ’s avonds kan met elkaar een hapje gegeten worden. Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt dat alles goed reilt en zeilt. Een prachtig initiatief!

Start scootmobiel-club in januari

Scootmobiel
In het afgelopen jaar heb ik regelmatig bewoners ontmoet die in het bezit zijn van een scootmobiel. Een aantal mensen vindt het niet makkelijk om hiermee op pad te gaan om verschillende redenen: drukte op de weg, het alleen op pad gaan is niet fijn of het bedienen van het apparaat vormt een drempel. Toch bleek er een algemene wens te bestaan: op pad met de scootmobiel, samen met anderen op pad en mensen ontmoeten.
In samenwerking met collega’s van Meerwaarde, PCSOH en Sportservice is er een activiteit in het leven geroepen voor deze doelgroep. In januari gaat deze van start, iedere vrijdagmiddag om 13.30 uur vertrek vanuit De Boskern. Sportservice gaat dit begeleiden. Indien het slecht weer is, kan worden uitgeweken naar een activiteit binnen. Bewoners die hier gebruik van willen maken kunnen zich melden bij mij of bij Sportservice. Kosten € 2 per keer (eerste keer gratis).

Welzijn op recept

Vanaf 15 mei is Welzijn op Recept gestart. Het aantal verwijzingen vanuit de huisartsen en fysiotherapeuten staat tot nu toe op 11; dat is lager dan verwacht. De verwachting is dat dit aantal wel zal stijgen omdat het een nieuw concept is en verder ingebed moet raken. Voor een aantal mensen is een gepaste activiteit of verbinding gevonden en voor een paar mensen ben ik nog bezig. Het blijft maatwerk waar soms langere tijd voor nodig is om een goed resultaat te krijgen.

Heeft u vragen of suggesties?

Mocht u na het lezen van deze nieuwsbrief denken: ‘Ik heb een vraag over mijn welzijn of dat van iemand anders?’ of ‘het lijkt me zo leuk om een keer wat te doen voor de wijk of een medebewoner?’ Neem dan contact met mij op. Samen gaan we dan kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt, eventueel samen met andere bewoners of met een organisatie. U kunt mij bereiken via telefoonnummer 06-45007085 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dan wens ik u tenslotte nog fijne feestdagen en een goed en gezond nieuw jaar!
 

Pagina 1 van 2

Twitter nieuws